Gjør hagen klar til våren

1. Rens opp, blås bort og rak


Når snøen har smeltet og jorden har begynt å tørke, er det på tide å komme i gang med våroppryddingen. Det første du bør gjøre, er å bruke en rake eller en blåser til å fjerne løv og blader som kan føre til at gresset mugner eller råtner. Løv og rester av organiske materialer er utmerkede tilskudd til komposten.

2. Fjern ugress


Du bør fjerne ugress så tidlig som mulig, før solen gir det kraft til å vokse. Klipp bort døde blader fra dyrkede deler av hagen.

3. Løs opp jorden


Ved å løse opp jorden får du penere blomsterbed, ettersom det gjør det mulig for oksygenet å nå planterøttene. Håndverktøy er egnet for mindre bed, men hvis du jobber med større områder, bør du bruke en jordfreser. Det er også mulig å sette jordfresertilbehør på enkelte av Husqvarnas trimmere, noe som betyr ett verktøy mindre i hageskuret.

4. Beskjær trærne


Frukttrær må beskjæres for å bære frukt og holde seg friske. Beskjæringen bør utføres om våren, men unngå å gjøre det for tidlig, da snittene kan tørke ut hvis temperaturen faller under null. Merk at trær som bærer steinfrukt, som kirsebær, plomme og fersken, ikke bør beskjæres om våren.

5. Klipp hekken


Hekker med blader bør helst klippes om vinteren eller tidlig om våren. Bartrær bør helst beskjæres i vekstperioden, én gang tidlig om våren og én gang til midt på sommeren.

6. Klipp plenen


Plenen trenger tid til å komme seg etter vinteren, så ikke klipp gresset for kort de første par gangene. Et gressnivå på 5–9 centimeter gir en fin, bærekraftig plen som er klar til å brukes.

7. Trim plenkantene


Hvis du vil at plenen skal se virkelig flott ut, må du ikke glemme å trimme kantene.

8. Få oversikt over kraftverktøyet


Pass på at hageutstyret er klart for den nye sesongen. Lad det som må lades, og fil det som må files.

9. Husk småfuglene


Hvis du vil gi fuglene et hjem i hagen din, er dette tiden for å sette opp en fuglekasse.

10. Rengjør terrassen


Når terrassen er ren, er du klar til å sette deg i stolen og nyte den første varme, solfylte dagen med en god kopp kaffe.